Publicaties

Hoe de hockeyfilm Dutch Girls leidde naar een Oscar

Marco van Nugteren - 12 juni 2020 - Hockey.nl

Onder de circa vijftig diverse hockeyfilms die Nico Leeftink van de serie Hockeymuseum verzameld heeft, bevinden zich meerdere bijzondere, waaronder Dutch Girls uit 1985. Deze film was een belangrijke opstap in de carrière van een latere Oscarwinnaar.

In vergelijking met sporten als tennis, golf en voetbal komt hockey als onderwerp in speelfilms maar zeer beperkt voor, vertelt de grootste hockeyverzamelaar van Europa. Met de Bollywoodfilms Chak De! India, Gold, Khido Kundi, Soorma en Harjeeta zijn er de laatste jaren (2017-2018) wel vijf speelfilms bijgekomen. Maar verder speelt hockey vooral een rol op de achtergrond in Engelse kostschoolfilms.

Een uitzondering hierop is de film Dutch Girls. Daarin staat hockey wel centraal. Voor zover bekend is het de enige hockeyfilm die zich afspeelt in Nederland. Het decor is Amsterdam. Deze stad is de bestemming van het Strathdonald hockeyschoolteam, een jongenskostschool uit Schotland. Tijdens hun trip genieten de jongens al rokend en drinkend met volle teugen van hun tijdelijke vrijheid en proberen ze Nederlandse meisjes te versieren.

De verzameling van Nico Leeftink bevat zo’n 50 films (16 mm, super 8 mm, VHS, DVD) over allerlei hockeyonderwerpen, zoals: training, wedstrijden/toernooien (WK, Champions Trophy,Olympische Spelen), documentaires, opleiding (coaching, arbitrage), geschiedenis (FIH, KNHB) en dus ook speelfilms.

Disco-avonden in het clubhuis

Colin Firth, de bekende Engelse acteur die dan nog aan het begin van zijn carrière staat, heeft de hoofdrol en speelt het personage Neil Truelove 😊… In de eerste scène van de film gaat het meteen over hockey. In zijn houten Chakarvati-stick boort hij gaatjes en giet daar vervolgens lood in om harder te kunnen slaan. Niet onrealistisch, want het met loodplaatjes verzwaren van de stick werd ook in het echt gedaan. Toch helpt het Neil niet veel. Zijn team wordt door de Nederlandse ‘Hockey Gymnasium Club’ twee keer met grote cijfers ingemaakt. De nederlagen worden door het team op geheel eigen wijze verwerkt: met disco-avonden in het clubhuis en een trip naar de Wallen.

De Nederlandse actrices Sylvia Millecam (als Greetje de meest uitbundige) en Gusta Teengs Gerritsen (als Greta de rustige blondine) spelen de begeerde hockeymeisjes. Dit klinkt spannender dan het is. Want hoewel de film in Engeland als sexy comedy is uitgebracht, hoef je dergelijke spannende scènes in Dutch Girls niet te verwachten. Alleen Lyndon, de onbehouwen keeper van het schoolteam, heeft een onderbroek-scène.

Colin Firth als Neal Truelove (met de ‘loden’ stick)

Van Dutch Girls naar een Oscar

In Dutch Girls spelen achteraf gezien een heel stel top acteurs en actrices mee, samen goed voor tot nu toe meer dan 21 film en theaterprijzen. Maar Colin Firth is natuurlijk de steracteur in deze daardoor ook unieke hockeyfilm. Zijn rol in Dutch Girls en de samenwerking met producer Sue Birtwistle hebben er mede voor gezorgd dat de hockeyfilm een springplank voor hem was. Nadat hij tien jaar later ook met Birtwistle als producer in de zesdelige tv-verfilming van Pride and Prejudice speelt, breekt hij bij het grote publiek definitief door. In 2002 krijgt hij de Europese filmprijs voor zijn rol in Bridget Jones’s Diary en in 2011 volgt een Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol, in The King’s Speech. En dat succes is mede te danken aan de hockeyfilm Dutch Girls.

Acteurs

  • Colin Firth (Pride & Prejudice, English Patiënt, Shakespeare in Love, Bridget Jones’s Diary, Single Man, King’s Speech)
  • James Wilby (Maurice, Howards End)
  • Timothy Spall (Secret & Lies, Nicholas Nickleby, Peter Pettigrew -Wormtail- in Harry Potter)
  • Anne-Wil Blankers (Theo d’Or voor beste Nederlandse actrice in 1976 en in 1985)
  • Erik Plooyer (Amsterdam Affair)
  • Sylvia Millecam (vooral bekend van tv met eigen shows en kinder programma’s)
  • Gusta Teengs Gerritsen (drama zang coach)